Wednesday, April 29, 2015



This is a sample questionnaire to test your knowledge before you visit the Sherwood Heritage Center. Take it now, and then take it again once you return and see what you have learned.
1. Who founded the 9 blocks of Sherwood?
a. Ron Sherwood
b. JC Smock and his wife Mary Ellen
c. No one knows
d. J. E. Morback

2. What are the 3 types of train tracks that ran through Sherwood in the 1890’s?
a. Wide, narrow, side
b. Long, short, regular
c. Portland, Newberg, Sherwood
d. 5, 205, 405

3. What is a donation land claim?
a. Land one received from their father
b. Land one won in the lottery
c. Land bought
d. Land given by the government to a family who would live on the land and cultivate it

4. What was the family name of the pioneers who took up the donation land claim in the Sherwood area?
a. Tooze
b. List
c. Baker
d. Hall

5. What is the name of the settler’s house?
a. Elwert
b. Stein
c. Smock
d. Sherk

6. In the 1892 picture of the settler’s house, how many people were living in this house?
a. 2
b. 7
c. 14
d. 4

7. Besides being used as a toilet, what was the outhouse used for?
a. As a club house
b. To dispose of trash
c. Put garden tools
d. To sew

8. What is a puncheon floor?
a. A cement floor
b. A wooden floor
c. A painted floor
d. A hardened dirt floor

9. Why were rags important to the settlers?
a. Used to make rugs for dirt floors
b. Used for curtains
c. Used for quilt squares
d. All of the above

10. Why is learning to braid and back braiding so important?
a. Basis of making rope
b. Needed for hair styles
c. Good pastime
d. It’s like knitting

11. Lye is used to make soap, what is lye?
a. A false statement
b. Ashes from the woodstove when strained through water
c. Another name for pig fat
d. Something slippery

12. What is the best name of the building at the Heritage Center with the wrap-around porch?
a. The Morback House
b. The red and white house
c. The haunted house
d. All of the above

13. J. E. Morback was known as...
a. Mayor of Sherwood for 30 years
b. Banker
c. Manager of the Sherwood White Sox baseball team
d. All of the above

14. What different things has the Morback House been since 1892 when it was built?
a. City Hall
b. Police Station and jail
c. House
d. All of the above

15. What is the “special cup” called shown to you by Polly?
a. Mustache cup
b. Shaving cup
c. Soap cup
d. Straw holder

16. How many stars were on the American flag in 1859?
a. 50
b. 33
c. 48
d. 13

17. How would settlers remove dirt from a rug?
a. Sweep
b. Shake
c. Beat with a rug beater
d. All of above

18. Back in the settler’s time, how did the stove get hot?
a. Gas
b. Wood
c. Electricity
d. Leaves

19. What is hard wood?
a. Wood with small grains
b. Wood that burns slow
c. Wood used in wood stoves to burn a long time
d. All of the above

20. What is soft wood?
a. Wood used to burn fast and hot
b. Wood with large grains
c. Wood used for whittling
d. All of the above

21. What are virgin forests?
a. Forests with small trees
b. Forest in ones backyard
c. Original forests before the white man came
d. None of the above

22. Where does butter come from?
a. Cream
b. Store
c. Egg yolk
d. Refrigerator

23. How was butter made on the Oregon Trail if you didn’t have a butter churn?
a. Wait till one got to a town to buy some
b. Put it on ice
c. Shaking of the wagon
d. Letting it sit for a day

24. The pioneers made ink out of something that grew in Oregon Country. What was it?
a. Black paint
b. Berries, vinegar, and salt
c. Strawberries and cream
d. Dirt and water

25. Pioneer children started school in the 1st grade and graduated after they completed which grade?
a. 12th grade
b. 6th grade
c. 8th grade
d. 9th grade

26. Why did children go to school only from November through March?
a. They did not have enough books to last all year
b. They got bored being in school
c. They helped their families with planting and harvesting of crops
d. They were tired of walking to school

27. In a one room school house, where students from all grades were in the same class, who would be in charge of keeping the fire going in the stove?
a. The teacher
b. The parents
c. The oldest boy
d. The janitor

28. Traveling on the Oregon Trail could be dangerous, how would one have gotten hurt?
a. Stampedes by animals
b. Falling out of the wagon
c. Bitten by a snake
d. All of the above

1. (b)
2. (a)
3. (d)
4. (d)
5. (c)
6. (b)
7. (b)
8. (b)
9. (d)
10. (a)
11. (b)
12. (a)
13. (d)
14. (d)
15. (a)
16. (b)
17. (d)
18. (b)
19. (d)
20. (d)
21. (c)
22. (a)
23. (c)
24. (b)
25. (c)
26. (c)
27. (c)
28. (d)

Sunday, September 28, 2014

Tuesday, July 15, 2014

Do you know where your Historical Society President has been?
Once a year, more or less, Sherwood joins the Oregon Trail Travelers at Emigrant Springs Heritage Area. By sheer coincidence, the Blue Mountain Old Time Fiddlers meet there at the same time... And so we get involved with them as well! (The lower photo is generously provided by the Fiddlers.)

Friday, June 20, 2014

History Camp asks the Question:
Why did people come to Oregon in the first place?

Sunday, May 04, 2014

Sherwood Kids love their Cops!

The formal dedication of the memorial plaque for 
Sherwood PD Chief Delbert "Stan" Stanislowski, May 3, 2014.

Saturday, February 22, 2014

Got to work this afternoon.. Found this under the doormat!

Blog Archive

Things for Sale at the Museum

A Place in Time by June Reynolds

History Book $30
Christmas Chair by June Reynolds

Reynolds Fiction $12
Heritage Trail Guide by Clyde List
Trail Guide $5
The Folks CD
The Folks $7
Sherwood Centennial Cook Book
Cook Book $7.50
Renaissance Singers CD
Renaissance Singers $15
Melody Guy CD

Melody Guy

The Sherwood Heritage Center is a project of the Sherwood Historical Society